joi, 2 aprilie 2015
ZONELE AGRICOLE ALE TERREI
Factorii climatici și biogeografici au impus pe Pământ, divizarea teritorială a agriculturii în zone agrogeografice (Fig.1).
1. Zona tropicală cu umiditate permanentă - se desfășoară între cele două tropice, cuprinzând o serie de culturi specifice, cum ar fi: arborele de cauciuc, culturi de orez, grâu, porumb, mei.
2. Zona tropicală cu umiditate alternantă - situată de o parte și de alta a zonei tropicale cu umiditate permanentă, se caracterizează prin culturi de bumbac, trestie de zahăr, cafea și ananas.
3. Zona musonică (un sezon cu precipitații abundente și un sezon secetos) are la bază cultura orezului (rizicultura) dar și plante textile, ca de exemplu bumbacul și iuta. În această zonă predomină creșterea bovinelor (India, China, ocupă locuri fruntașe).
4. Zona aridă - se caracterizează printr-o agricultură intinerantă, practicată în general în oaze sau pe văile puținelor râuri.
5. Zona mediteraneană este cunoscută pentru culturile de citrice, măslin, viță de vie și cereale pe suprafețe restrânse.
6. Zona cerealieră temperată prezintă o agricultură intensivă și diversificată: cereale (grâu, porumb, orz, ovăz, secară, orez), plante tehnice (floarea soarelui, sfecla de zahăr, rapiță, in, cânepă), legume și leguminoase, viticultura și pomicultura. Se cresc intensiv animale (bovine, ovine, porcine, cabaline, păsări etc) de obicei în ferme sau complexe zootehnice.
7. Zona subpolară - are o agricultură modestă bazată pe culturi rezistente la temperaturi mai scăzute: cultura cartofului, secarei și orzului.
Velcu G.
2 aprilie 2015
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu