PROJECTS

PROIECTE SEMESTRIALE
CLASA a X-a A, Profil Tehnic, Industrie textilă și pielărie

Proiect nr.1
Elev: Hanganu Radu Ovidiu

Budapesta

Budapesta, capitala Ungariei, este situată în estul țării, pe ambele maluri ale Dunării (Fig.1)
Fig. 1. Harta fizico-geografică a Ungariei
La est de Dunăre se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafață, iar la vest de Dunăre se află Buda, cu o treime din suprafața capitalei.

Foto. 1. Budapesta - imagine panoramică
Foto 2. Budapesta

Partea Buda este zona de locuit și de odihnă a capitalei, cu zone economice în nord și în sud, iar Pesta este centrul administrativ, comercial și industrial, cu cartiere mari rezidențiale și cu mari stabilimente de divertisment.
Cetatea Buda și zona malurilor Dunării din Budapesta au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Caracteristici climatice


Budapesta se află în zonă temperată, fiind un oraș cu climat temperat continentală de tranziție, media anuală a temperaturii fiind de 11,0 °C. Luna cea mai caldă este Iulie, media temperaturii ajungând la 21°C. Recordul de maximă a fost de 40,7 °C, măsurat la data de 20 iulie 2007.

Luna cea mai răcoroasă este luna Ianuarie, media temperaturii fiind în jur de -1,6 °C.

Numărul anual al orelor însorite este de 2.040.[4][5] Media cantității precipitațiilor este de 516 mm, lunile cu cele mai multe precipitații fiind iunie și noiembrie. Pe Dunăre de obicei sunt anual 2 valuri de flux, primul la sfârșitul iernii (flux ghețos), iar al doilea la începutul primăverii (flux verde).


Turism

Principalele obiective cultural-istorice sunt reprezentate în fotografiile de mai jos:


Foto 3. Palatul Parlamentului

Foto. 4. Podul cu lanțuri 

Foto 5. Bastionul pescarilor

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Budapestahttp://www.budapestinfo.org/https://www.infotour.ro/articole/top/obiective-turistice-budapesta-645



Proiect nr. 2

Elev: Nan Larisa Mădălina

Madrid - capitală turistică europeană

             Madrid este un oras frumos, curat si plin de atractii si obiective turistice. 
Este capitala Spaniei si isi respectă acest statut, oferind turiștilor o paleta largă de muzee și atractii arhitectonice de care acestia se pot bucura pe parcursul unui city-break sau chiar al unui sejur ceva mai lung. Cu piete incantătoare, clădiri impozante si muzee care pot concura cu orice captială a lumii, Madrid isi asteapta vizitatorii cu bratele deschise.  
            În cadrul unei vizite în capitala Spaniei, puteti alege doar să vă destindeti și să va bucurati de spectacole de flamenco la un restaurant bun, puteti alege sa urmariti o lupta de tauri sau un meci al echipei Real Madrid, al cărei stadion, Santiago Bernabeu este deja parte integranta din cultura locala.
       În Madrid există și posibilitatea de a alege un tur al orasului în autocare supraetajate. Astfel cei care nu au suficientă vreme de petrecut în capitala Spaniei, pot vedea cele mai importante obiective turistice și monumente din Madrid, intr-un timp ceva mai scurt.  
         Pentru gurmanzi există destule motive de a vizita orașul Madrid. Aici se află cel mai vechi restaurant din lume, recunoscut ca atare de Cartea Recordurilor si desigur tot in Madrid pot degusta tapas-ul sau se pot îndulci cu celebrele "chocolate con churros".

Proiectul nr. 3

Elev: Schneider Roberta Crina

PRINCIPATUL DE MONACO 
Structura socio-economică

Principatul de Monaco, enclavă situată între Alpi si Mediterană, este un stat independent din 1861.
Populație: 35.881 de rezidenți, dintre care 8.000 de cetățeni monegasci. Este considerată monegască orice persoană născută la Monaco dintr-un tată monegasc sau care a fost naturalizată.
Circa 36.000 de persoane, mai ales francezi, dar si italieni, vin zilnic să muncească la Monaco. Principatul, care se intinde pe circa 200 de hectare, este format din cinci cartiere - Moneghetti, Fontvieille, Monaco-ville sur le Rocher, La Condamine si Monte-Carlo.
Religie: Catolicismul este religie de stat.
Politica: Principele îsi exercita puterea impreuna cu ministrul de Stat, plasat sub autoritatea sa si având funcții executorii.
Ministrul de Stat prezideaza un Consiliu al Guvernului compus din cinci consilieri. Consiliul National (parlamentul), care reprezinta interesele supusilor monegasci, include 24 de membri alesi prin vot universal, pentru un mandat de cinci ani.
Parlamentul imparte puterea legislativa cu principele, care mai are sub tutela sa puterea judiciara. Monaco nu este membru al Uniunii Europene, dar a fost admis ca stat membru al ONU in 1993 si a fost integrat in Consiliul Europei in 2004.
Moneda: euro.
Economie: Monaco are unul dintre cele mai mari produse interne brute din Europa - circa 54.000 de euro. Monaco numara circa 50.000 de angajati.
Cifra de afaceri a principatului se ridica in 2010 la 14 miliarde de euro. Pentru sectorul financiar, cifra de afaceri reprezenta 1,92 miliarde de euro.
Rezidentii monegasci nu platesc impozit direct, cu exceptia francezilor si americanilor.
In 2009, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a retras Monaco de pe "lista gri a paradisurilor fiscale non-cooperante".
Principatul gazduieste anual circa 7 milioane de vizitatori.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu