marți, 13 martie 2012

Jaful din pădurile României

România are astăzi 45 000 de hectare de pădure nepăzită, suprafaţă vulnerabilă exploatării în orice moment.
În ultimii 20 de ani arealul pădurilor din România s-a diminuat considerabil.


Primul exemplu îl constituie pădurile Vişeului, mai precis valea Vaserului. Aici păduri plantate în 1977 au fost cupărate şi apoi rase de firme austriece, în vederea prelucrării lemnului.

Spre Borşa, tot în Maramureş, pe Valea Ţibăului, se observă versanţi întregi decapitaţi nu cu mult timp în urmă (5-10 ani).
Un caz aparte este zona barajului Valea cu Peşti, judeţul Hunedoara, unde o suprafaţă de 2,5 ha a fost exploatată în ras. Mai mult decât atât, firma care s-a ocupat de acest lucru a blocat şi drumul de acces timp de o jumătate de an.
Voineasa-Obârşia Lotrului. În iarna anului 2004, zeci de hectare de pădure au fost defrişate chiar de şeful ocolului silvic, în urma retrocedării terenurilor proprietarilor.
Lemnul din pădurile României ajunge la firma austriacă SCHWEIGHOFER, deţinătoare de fabrici la Sebeş şi Rădăuţi.
La noi în ţară hectarul de pădure se vinde cu 2000 de euro, de 7 ori mai ieftin decât în străinătate.
Ca şi cum nu aveau de a juns, austriecii au cumpărat în 2005 şi la Câmpul lui Neag (Hunedoara), chiar de la pădurarul din localitate.
În timp ce românii din Oituz (Bacău) pleacă la muncă în Italia, finlandezii ne cumpără lemnul de cea mai bună calitate (fag şi răşinoase).
România mai dispune astăzi de 6,5 milioane ha de pădure, care acoperă 27% din suprafaţă.
Cu toate că avem jumătate din pădurile Austriei şi o treime din cele ale Finlandei, continuăm să defrişăm sălbatic şi să nu împădurim !

Un comentariu:

  1. Te salut Gabi! La tine la tara la Babiciu iti place cum arata zona Oltului? Iti urez numai de bine!

    RăspundețiȘtergere