luni, 3 ianuarie 2011

Obiceiuri şi tradiţii pe valea Oltului


Foto 1- "Spectacolul florilor de gheata"


Specificul unei regiuni geografice este dat în primul rând de obiceiurile din preajma marilor sarbatori, reusind sa fie transmise din generatie in generatie de-a lungul a zeci de ani.

Nasterea Domnului (25 dec), ajunul Anului Nou (31 dec) si Sfantul Ioan Botezatorul(7 ian) sunt cele mai importante sarbatori care aduc in casele oltenilor colinde, obicieiuri si urari .
Colindele pot fi diferite sau usor modificate de la o localitate la alta. Vorbesc de valea Oltului inferior pentru ca este locul in care am crescut si am colindat.
In localitatea Babiciu nu se mai pastreaza cu adevarat traditiile de odinioara, in sensul ca ne departam din ce in ce de original. Sa lasam punctele personale de vedere si sa trecem la lucruri concrete.
In ajunul Craciunului se merge cu un colind numit "Ihaihai". N-am stiut niciodata de unde-i vine numele si nimeni din cunoscuti n-a stiut sa-mi explice. Versurile sunt urmatoarele:
Sculati gazde, nu dormiti, ihaihaiule..
Vremea e sa va treziti
Casa sa v-o maturati
Si masa s-o incarcati
Cu merinde si bucate
C-a dat Dumnezeu de toate
Ca s-a nascut Domn frumos
Cu numele de Cristos
Ca s-a nascut Domn prea bun
Cu numele de Craciun
La anu' si la multi ani!

O ceata' cuprinde 3-4 copii ce au in maini clopote si bâte(pt a se apara de câini).

In zorii zilei de 25 dec se pleaca cu "Steaua" in grupuri de cate doi. Acest colind este comun in majoritatea zonelor tarii si il cunoastem cu totii.

Seara de Revelion este specifica "Caprei". Aici sunt doua variante- una din batrani, cu jidan etc si una actuala, simpla si banala intalnita in toate cartile de muzica...
Ţa,ţa, ţa capriţa ţa
Vine lupu-n urma ta/ Ne temem ca te-o mânca/ Ţa,ţa, capriţa ţa/Noi am prins-o pe-nserat/ Şi am plecat cu dâansa-n sat.....

Cu sorcova se merge pe 31 decembrie la noi, spre deosebire de majoritatea zonelor tarii, cand sorcovitorii merg la colindat in prima zi din noul an.

Foto 2 - Grup de colindatori (31.12.2010)

Plugusorul il stim cu totii si n mai are sens sa-i mai fac vreo prezentare.
Un alt obicei era Iordanul.Cu acesta se ducea in seara de 6 ianuarie, pe la toate casele unde exista numele de Ion etc. Din pacate acest obicei a apus treptat in ultimii ani.

Foto 3 - Flori de gheata (Bradul din fata casei)

Un comentariu:

  1. Gabi, te salut! Expunerea ta mi-a amintit de ceea ce am trait in copilarie, acolo, in comuna Babiciu. Iti urez numai si numai de bine!

    RăspundețiȘtergere