joi, 4 martie 2010

Geografia - punct de atractie pentru liceeni

In cele ce urmeaza am sa explic de ce absolventii de liceu aleg sa vina la Facultatea de Geografie si care au fost motivele pentru care am ales eu acest lucru.
Deseori aud vorbind in randul studentilor ca au ales geografia pentru a scapa de minunata materie numita matematica si pentru a calatorii prin tara. Mare parte din cei ce vin la aceasta facultate cred ca e una usoara, asta pana la prima sesiune cand raman cu ceva restante.
Trebuie sa mentionez spre dezamagirea unora ca la unele specializari se face matematica si chiar fizica (de exemplu Mediul sau Cartografia), dar nu e moarte de om, stati linistiti.
De calatoriile prin tara, ce sa zic: unele frumoase , altele deosebit de frumoase. Voi dezvolta acest aspect intr-un paragraf urmator.
Pentru ca in ultimul timp se vorbeste din ce in ce mai mult de diferite fenomene climatice (incalzire globala si procesele legate de aceasta topirea ghetarilor, desertificare),cutremure de pamant ,poluare, tinerii aleg geografia. Asta nu-i un lucru rau pentru facultate,care se bucura ,si nici bun pentru cei care termina si de indreapta spre cariera didactica, competitia pe un post de profesor fiind mare. Sa ma fac inteles, prea multi profesori pe un magnific numar de o ora/ saptamana la fiecare clasa. Mai mult, "turismul" si "geografia" au cel mai mare numar de studenti.
Las ieftina filosofie la o parte si ajung la mult prea asteptatele practici, care se organizeaza de obicei prin mai.Amintirile de la Orsova din primul an, au lasat urme adanci, asa incat nebunia noastra s-a transformat in filmulete pe youtube. Nu am stat decat opt in camera : Jhon,Emil, Negru,Adi,Paul,Ciprian, eu si Bogdan (Bozgorul). Cu ultimul am facut cel mai mare spectacol, imbatandu-l lemn . Nu mi-a parut rau decat de ciupercile pe care le-a mancat degeaba, in rest "inundatia" pe care ne-a produs-o s-a manifestat puternic a doua zi, cand nu mai puteai sa stai de miros in camera. Nu mai zic de tricoul patat cu vin pe care la aruncat la gunoi si multe alte peripetii.
Programul era lejer. Plecam pe la 8 din Statiunea de cercetare, impreuna cu profii si ne intorceam pe la 4-5 dupa-amiaza,iar.seara aveam timp si de un meci de fotbal.Zona era una deosebita, Parcul Natural Portile de Fier, cu felurite forme create pe calcar( chei, pesteri, lapiezuri). In cele sapte zile cat am stat, am strabatut clisura Dunarii cu autocarele (erau doua) pana la Dubova, dealurile din imprejurimile Orsovei,Am vazut Cheile Tasnei si valea Cernei,atat de mult descrisa ,cu postul hidrometric de la Pecinisca. Deasemenea , hidrocentrala de la Portile de Fier si statiunea Baile-Herculane au constituit obiectivul ultimei zile de practica. Cu alte cuvinte, aplicatiile practice la Geografie sunt obositoare dar si distractive.
Aplicatia se incheie printr-o nota la fiecare disciplina.

5 comentarii:

  1. Asa-i Gabi,mi-e dor deja de practica de la Orsova.

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia astept sa vina urmatoarele !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frate,nu vin ele practicile din 5-9 mai şi iulie de anu asta ???

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a placut foarte mult istoria si geografia in liceu, si nu neaparat pentru ca am fost la un profil uman, ci pentru ca mi-a placut sa visez, sa calatoresc in timp si in spatiu, atat virtual cat si ''palpabil'', cat s-a putut.
    Si la mine a fost o obtiune facultatea de geografie, dar m-au cam inhibat perspectivele destul de sumbre pe carte mi le imaginam, cum ca am sa ajung profesor fara nici un viitor.
    Cred ca trebuie sa ai o baza materiala destul de serioasa sa iti poti permite sa faci facultatea de georgrafie sau istorie, pentru ca fonduri de la stat nu prea se intrevad, dar imi imaginez ca anii de facultate sunt minunati, plini de surprize, locuri si informatii noi, asa ca te invidiez.
    Eu am ales pana la urma facultatea de biotehnologii, sectia inginerie genetica, unde suntem doar 9 studenti in an, au fost si la noi surprize placute si multe multe informatii pe care nu aveam de unde altundeva sa le asimilez, dar stiu ca as fi fost un om fericit sa calatoresc si sa studiez aspectele pe care le tratati voi. Noi am facut practica la statiile de cercetare, la fabrica de bere, de inghetata, de embriologie, in laboratoare, in timp ce clegi de liceu de la geografie ne salutau din mers din delta dunarii, cazanele dunarii, munti si alte locuri de vis.
    Eu nu mi-am imaginat ca geografia ar fi o specializare usoara, nimic util nu este usor, dar nici nu trebuie sa fie, pentru ca e suficient de fascinant incat sa nu te deranjeze ca trebuie sa pui osu' la lucru.
    Cat despre Orsova, si eu am amintiri foarte frumoase de acolo, fratele lui tata locuia la Orsova asa ca am avut ocazia sa cunosc si eu destul de bine ''orasul trandafirilor'', legenda orasului vechi scufundat, a insulei AdaKale (desi nu sunt sigura ca asa se scrie), am vazut Portile de Fier, Cazanele Dunarii, Decebal sculptat in stanca, si tin minte ''Steaua Dunarii''. e terasa la malul Dunarii, unde am mancat o inghetata foaaarte farte buna:D
    Felicitari penru obtiunea aleasa si mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc Iulia pentru cuvintele frumoase ce le-am primit cu inima deschisa. Observ ca esti o fire foarte deschisa si ai toate aprecierile mele pt asta. Succes si tie!

    RăspundețiȘtergere